Солоницька Ірина Валеріївна, кандидат технічних наук, доцент.

http://thkmip.onaft.edu.ua/solonitska-irina-valeriyivna-kandidat-tehnichnih-nauk-dotsent/

Закінчила Одеський технологічний інститут харчової промисловості ім. М.В. Ломоносова в 1994 р. та здобула кваліфікацію інженер-технолог за спеціальністю «Технологія хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчоконцентратів». Працює в Одеській національній академії харчових технологій з 1995, на кафедрі з 1999 року. Починала роботу на кафедрі на посаді старшого лаборанту, з вересня 1999 року – на посаді асистента кафедри, з жовтня, 2005 – доцента кафедри технології хліба,кондитерських,макаронних виробів та громадського харчування, у 2007 році присвоєно вчене звання доцента кафедри технології хліба, кондитерських виробів та громадського харчування. У 2000 році захистила кандидатську дисертацію на тему: «Розробка технологій хлібобулочних виробів підвищеної харчової цінності з використанням листових овочів та зеленої маси амаранту» та було присуджено науковий ступінь кандидата технічних наук. Загальний стаж роботи у ВНЗі – 26 років, педагогічний стаж – 22 роки. З 2008 року – відповідальна за науково-дослідну роботу студентів  ОНТУ, приймала  участь у раді академії по науковій роботі студентів, профорієнтаційній роботі, виконувала  роботу тьютера. Постійно займалась до 2015 року підготовкой магістрів і бакаліврів, які одержували Дипломи за перемогу у ІІ турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних і гуманітарних наук з напряму «Харчова промисловість та переробка сільськогосподарської продукції» та олімпіадах з «Харчових технологій».

Під керівництвом доцента Солоницької І.В. на кафедрі ТХКМВіХ виконуються науково-дослідні роботи за темою «Розробка технологій виробництва хлібобулочних виробів за технологіями «відкладеного випікання». Має ряд впроваджень та виробничих випробувань на хлібопекарських підприємствах Одеського регіону.

З травня 2015 року по цей час працює директором навчально-наукового технологічного інститута харчової промисловості ім. М.В.Ломоносова,  Одеської національної академії харчових технологій. Результати наукових досліджень і розробок, у складі делегації ОНТУ, представляла на міжнародних, симпозіумах і конференціях, з метою підвищення престижу академії, української науки на світовому рівні і підтвердження відповідності рівня ОНТУ світовим тенденціям в наукових дослідженнях.

Ведеться активна робота щодо розвитку взаємин ОНТУ з університетами не тільки України, а й з країнами-учасницями  міжнародних, інтернаціональних конгресів, симпозіумів.14708367_501554643348141_7046113381424404675_n

За час роботи постійно підвищує свою кваліфікацію – у 2015 році на ПАТ «Одеський коровай» з темою: «Вивчення технології виробництва хлібобулочних виробів тривалого терміну реалізації», у 2016 році в Академії педагогічних наук України, Центральному інституті післядипломної педагогічної освіти з темою «Досвід реформування вищої освіти у республіці Польща». З ”19” жовтня 2020 року  по “19” квітня 2020 року пройшла стажуваня на ТОВ «Одеський хлібозавод №4».Темою підвищення кваліфікації (стажування) було застосування інноваційних методів виробництва хлібобулочних виробів на підприємстві великої потужності. Здійснює наукове консультування на ТОВ «Одеський хлібозавод №4» з питань управління якістю продукції галузі та розробки сучасного асортименту хлібопекарської продукції.

Є автором більше 100 наукових праць (h-індекс 4 за Scholar. Google),, одержала більше 15 патентів. Основні результати роботи апробовані на міжнародних, національних, вузівських наукових, науково-практичних і методичних конференціях в м. Харків, м. Могильов (Республіка Білорусь), м. Київ, м. Одеса, м. Пловдів (Болгарія), м. Новий Сад (Сербія) та ін. Виступала з доповідями на Міжнародних науково-практичних конференціях. Була офіційним опонентом багатьох дисертаційних робіт на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук.

Є Головою журі Міжнародного студентського конкурсу студентських наукових робіт Black Sea Science та Головою журі 1 туру Всеукраїнської студентської олімпіади з напрямку підготовки «Харчові технології та інженерія» ОКР «Бакалавр». Приймає участь у складі галузевої конкурсної комісії 2 туру Всеукраїнського конкурсу студентських робіт з природних, технічних та гуманітарних наук, член журі.

Є заступником голови міжнародної науково-практичної конференції «Технології харчових продуктів та комбікормів»,  членом Суспільного антикорупційного комітету ОНТУ, членом комісії для відбору кандидатів на отримання грантів академічної мобільності в рамках проекту Erasmys +

Є членом від ОНТУ у Громадській Спілці «Дороги вина та смаку Української Бессарабії» Громадської Спілки «Дороги вина та смаку Української Бессарабії» . Є експертом з консультування підприємств хлібопекарської галузі по обладнанню «RONDO»  Burgdorf,  Швейцарція, сертифікат експерта отриманий 28.06.2018р.

Є  з 2021 року експертом  Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО) зі спеціальності «Харчові технології»

За багаторічну плідну працю,високу професійну майстерність, значний особистий внесок у розвиток науки і  впровадження наукових досягнень у виробництво була нагороджена  грамотами  начальника управління освіти і наукової діяльності облдержадміністрації м. Одеси та Почесною  грамотою міського голови. До 115-річчя академії нагороджена Подякою міністра освіти і науки України,  також була нагороджена  грамотами  ректора ОНТУ та проректорів академії.

На кафедрі викладає слідуючи дисципліни: «Управління якістю продукції при виробництві хліба, кондитерських,макаронних виробів і харчокоцентратів» у магістрів, «Технології харчових виробництв: Технологія хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів» у бакалаврів ,консультує студентів по виконанню курсового та дипломного проектів по хлібопекарському виробництву.

Хобі: туризм, спорт, раціональне харчування

e-mail: irynasolonytska@gmail.com